Van harte welkom

Van harte welkom op mijn gedichtenblog. U mag de gedichten ongewijzigd gebruiken met vermelding van mijn naam. Voor het verzorgen van een lezing met voordrachten kunt u contact opnemen via cobytjeert@live.nl Er is ook een volledig programma voor Kerst en Pasen.
Nieuwsberichten en recensies van mijn boeken: http://www.bestelmijnboek.com/auteur-coby-poelman/ Ook is er een interview te beluisteren, https://soundcloud.com/user-671424345/interview-coby-poelman-duisterwinkel-10-07-2017

vrijdag 14 september 2018

Leuk nieuws (2)

Gisteren was het zover. De opening van Sanders Law Library op de Erasmus universiteit te Rotterdam. Ongeveer 60 mensen woonden deze feestelijke opening bij. De decaan had een treffende toespraak, de architect en een aantal mensen die zeer nauw betrokken waren bij de totstandkoming van dit gebouw werden in de schijnwerper gezet en daarna mocht ik een toelichting geven over hoe mijn gedicht dat hier in neon is vervaardigd tot stand is gekomen en het voordragen. Na de voordracht kreeg ik het afstudeerbeeld uitgereikt waar een deel van mijn gedicht eveneens in verwerkt is door Toni Burgering.
Er was een informele borrel en we werden rondgeleid. Het was heel bijzonder om dit eindresultaat te zien. Een prachtige wand waar in een rood, geel en blauw vlak de gedichten van 3 dichters in neon uitgelicht zijn. Studenten studeren in deze zaal. Ook op dat moment. We konden dus niet zo goed foto’s maken, ook vanwege de belichting.
Er was nog iets over het hoofd gezien, er komt nog een streepje tussen Diploma – uitreiking in de titel en de namen van de betreffende dichters worden nog toegevoegd.
Hier ook even voor jullie de tekst van de toelichting bij het gedicht.

Alvorens mijn gedicht voor te dragen wil ik heel graag even in het kort vertellen hoe dit gedicht tot stand gekomen is.
Mijn man werkt als conciërge op een school voor speciaal onderwijs.
Leerlingen die er vaak uitgestuurd worden kent hij het best. Die mogen hem helpen.
Dat blijft niet alleen bij helpen, ze willen ook hun ei kwijt.
Op een dag vroeg een leerling: Meneer Poelman, uw vrouw schrijft toch gedichten?
Wil ze voor mij een gedicht schrijven over hoe het is om astma te hebben?
Er kwam voor hem een gedicht over astma. Het werd geplaatst in het Longfonds-magazine.
Enkele jaren later kwam hij als oud-leerling vragen of de vrouw van meneer Poelman wel een gedicht wilde schrijven voor zijn diploma-uitreiking. Hij had zijn opleiding voor Sociaal Cultureel Werk met goed gevolg afgerond.
Er kwam een gedicht voor zijn diploma-uitreiking.
Omdat het gedicht misschien voor meer mensen interessant kon zijn heb ik het ook op internet geplaatst.
Hoe bijzonder is het dan als op een dag de telefoon gaat en een woordvoerder van Toni Burgering je vraagt of het goed is dat het gedicht Diploma-uitreiking wordt gebruikt voor een kunstwerk in de hal van het Sanders gebouw op de Erasmus universiteit te Rotterdam.
Die dag in 2016 vervulde me met diepe blijdschap en dankbaarheid.
Ik verheugde me op de dag dat het klaar zou zijn en ik het met eigen ogen zou mogen zien.
Toen las ik het bericht dat Toni Burgering overleden was. Hij kan helaas niet meer meemaken wat aan ons vandaag wel is gegeven.
Ik ben dan ook dankbaar dat ik vandaag hier in deze zaal het gedicht mag voordragen dat ik jaren geleden voor die leerling heb geschreven. Hij moest eens weten wat hij in gang heeft gezet.
Wat fijn dat het hier zo tot zijn recht komt en zelfs in neon letters is uitgelicht.

Coby Poelman - Duisterwinkel

Toevoeging op 15 september:


Graag laat ik u ook even delen in wat er inmiddels over geschreven is:

https://www.welkominzuidhorn.nl/actueel/actueel-zuidhorn/gedicht-coby-poelman-duisterwinkel-centraal-bij-opening-gebouw-sanders-law/

https://frisse-kijk.blogspot.com/2018/09/erkenning-is-goede-impuls.html?showComment=1537003426250#c2772406284468690512

en radio Westerkwartier heeft in het programma van maandag 24 september
een interview uitgezonden.
Het is te beluisteren via https://www.luistergedichten.nl/images/audio/CobyPoelmanInterviewErasmusUni.mp3


Zie ook  https://www.eur.nl/esl/nieuws/sanders-law-library-gebruik-genomen


https://www.facebook.com/kreuzekeuze
 


 

14 opmerkingen:

 1. Mooi en gevoelig, ik ben trots op je. (niet aan Tjeert vertellen, hij zou jalours kunnen worden) een beverige maar warme omarming van Arie en Regina.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een verrassing om jullie hartelijke reactie hier te lezen. Dank jullie wel! Ook namens Tjeert de hartelijke groeten, hij is nog steeds niet jaloers aangelegd;)

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Wat leuk dat jullie kwamen lezen! Dankjewel voor jullie mooie reactie!

   Verwijderen
 3. Oh Coby, wat bijzonder! En wat een eer voor je! je bebt vlakbij gewwest, ik woon maar 20 km van het Erasmus :) Je komt toch zeker wel in de krant thuis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marja, dan kun je zo een keer daar binnenlopen om het te bekijken, het is open voor publiek. 2e verdieping van Sanders Law Library. Het komt maandag in het ND. Dank voor je leuke reactie!

   Verwijderen
  2. Wat leuk zeg! Ik heb over je geschreven op mijn blog: https://frisse-kijk.blogspot.com/2018/09/erkenning-is-goede-impuls.html

   Verwijderen
  3. Wat een verrassing Marja, wat ontzettend leuk! Ik heb het zojuist gelezen, en ook een hartelijke felicitatie voor jou! Wat bijzonder allemaal, wat een zegen. Heel hartelijk dank!

   Verwijderen
 4. Wat geweldig Coby. Om trots op te zijn.

  Geniet ervan lieve dichteres.

  Groetjes,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Hilly, voor je meeleven met alle bijzondere momenten en bemoedigingen. Liefs van Coby

   Verwijderen
 5. Tante coby geweldig! Gefeliciteerd. Trots op jou. Liefs Daan

  BeantwoordenVerwijderen