Van harte welkom

Van harte welkom op mijn gedichtenblog. U mag de gedichten ongewijzigd gebruiken met vermelding van mijn naam. Voor het verzorgen van een lezing met voordrachten kunt u contact opnemen via cobytjeert@live.nl Er is ook een volledig programma voor Kerst en Pasen.
Er is nog een interview te beluisteren van enkele jaren geleden. , https://soundcloud.com/user-671424345/interview-coby-poelman-duisterwinkel-10-07-2017

donderdag 22 april 2021

Gestruikeld (n.a.v. Aritha's blog)

 


 Terug van de tandarts, blij met de herstelde tanden.

Onlangs las ik een blog van Aritha over vallen en opstaan en wat je ervan kunt leren. Het is nu twee maanden geleden dat ik tijdens een wandeling ben gestruikeld. Wegwerkers hadden het wegdek gefreesd en omdat de stoep was opgebroken moest ik over de weg. Nu is mijn wandeltempo vrij rustig en ik had dan ook nooit verwacht dat mijn val zulke grote gevolgen zou hebben. Ik viel op mijn handen maar veerde door en mijn mond klapte op het gefreesde wegdek. Eén van de wegwerkers kwam me te hulp maar ik was al opgestaan. Op het moment dat het gebeurde dacht ik nog, dat valt mee maar toen ik met mijn tong over mijn voortanden gleed besefte ik dat het erger was dan ik dacht. Dat werd bevestigd toen ik even vluchtig in de zijspiegel keek van een geparkeerde auto. Mijn lippen leken gescheurd en onder mijn neus was een flinke wond. 

De huisartsenpost was vlakbij maar de deur was gesloten. Voorjaarsvakantie. Ik ging lopend naar huis met mijn hand onder mijn kin om het bloed op te vangen. Een andere wegwerker bood me nog een doek aan maar dat leek me niet zo hygiënisch. Onderweg kwam ik automobilisten tegen die geschrokken naar me keken. Drie straten verder zag ik een buurtbewoonster en zij zag mij. Tegelijk vroeg een jonge vrouw of ik gevallen was. Mijn buurtbewoonster opende het portier van haar auto toen ik de vrouw te woord stond. Ik breng je even naar de dokterspost zei ze en in haar auto vertelde ik dat die gesloten was. Ze belde de vervanger en terwijl ze me thuisbracht kwam mijn man ook thuis. Hij schrok enorm en terwijl mijn buurtbewoonster wegreed nam hij het van haar over. Ik kon bij de vervanger terecht en die verzorgde de wonden en ik kreeg een tetanusprik. 

Daarna kon ik bij de tandarts terecht die de scherpste randjes even glad maakte en foto’s nam en een testje deed of de wortels nog in tact waren. De tanden zaten nog vast en ik reageerde op de pijnprikkels. Over een week was de lip wel geheeld en kon hij mijn tanden herstellen.

Na een week waren inderdaad de lippen geheeld en de wondkorstjes afgevallen. En toen ik klaar was bij de tandarts zag ik in de spiegel dat er niets meer te zien was van mijn val, alleen nog een beetje een gezwollen lip. Dankbaar en opgelucht fietste ik naar huis.

Nu, twee maanden later voelen mijn lippen nog steeds een beetje doof en voelt het nog wat hard in de lip maar elke dag wordt het iets beter.

Ik ben een dag na de val teruggelopen naar de valplek omdat ik niet begrijpen kon hoe het kon gebeuren dat ik zo raar gevallen was terwijl ik zo rustig wandelde. En ik mag me best een geoefende wandelaar noemen want ik wandel al meer dan veertig jaar iedere dag.

Met knikkende knieën en heel voorzichtig ging ik kijken en zag in het wegdek op de valplek een schuine opstaande rand die in het zonlicht niet opgevallen was. De wegwerker die alles gezien had was ook erg geschrokken. “De meesten die vallen staan meteen weer op zei hij maar u bleef even liggen.” Dat herinner ik me wel, ik bleef even liggen om te voelen of mijn mond bloedde.

Maar ik heb nog vaak aan zijn woorden gedacht. Enkele weken later hoorde mijn man bij de huisarts dat er meer mensen gevallen waren in het dorp. Dat gaf mij toch weer mijn zelfvertrouwen terug want dat was ik wel even kwijt.

Dit leerde Aritha ervan:


❤️ dat praten (ervaring delen) goed is
❤️ dat hulp vragen geen zwakte blijkt te zijn
❤️ dat omzien naar elkaar goud waard is
❤️ dat ontvangen meer heilzaam is dan ik dacht
 
Ik kan dat helemaal beamen.


Coby Poelman-Duisterwinkel

 

 http://kostbaar.blogspot.com/2021/04/vallen-en-opstaan-en-ervan-leren.html


4 opmerkingen:

 1. Brrr, misschien had je ook wel een lichte hersenschudding. Zo'n klap! Bedankt voor het linkje naar mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oef dat is schrikken Coby.
  Gelukkig sta je stralend met een lach op de foto.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Hilly, ik plaats de foto van vlak na de val maar niet, deze is een week later genomen na mijn tandartsbezoek. Tandartsen zijn kunstenaars! En ja ik was heel blij met het resultaat.

   Verwijderen