Er gaat een gerucht
dat in een gehucht
bij een donkere bocht
men trekschuiten zocht
om deze te beroven.
Door dit verhaal
rond het Hunzekanaal
bij die duistere winkel *)
heet het gehucht Duisterwinkel
als je dit mag geloven.
*) hoek. Deze bocht in de Hunze, een duistere hoek had de vorm van een winkelhaak.
Coby Poelman-Duisterwinkel.
Gepubliceerd in "Granaatjes met een gouden slot" (2015)
Duisterwinkel is de naam van een gehucht dat gelegen heeft ten noorden van Garnwerd, in de gemeente Winsum, provincie Groningen.
Door de gemeente wordt Duisterwinkel ook genoemd als een van de woonkernen van de gemeente, maar op de topografische kaart is de naam niet terug te vinden.
Het gehucht staat vermeld op de kaart van Ludolph Tjarda van Starkenborgh (ca. 1690), op de kaart van Theodorus Beckeringh, "Kaart of Landtafereel der Provincie van Groningen en Ommelanden" (1781), in de Aardrijkskundige woordenboeken van Van der Aa (1849) en Pott (1913) en in de Groninger Encyclopedie van K. ter Laan (1954).
Het was een gehucht dat, vanuit Garnwerd gezien, aan de overkant van een in 1640 afgesneden meander (de Raken) van de oude Hunze, thans het Reitdiep lag, ingeklemd tussen Schilligeham, Bellingeweer en Klein Garnwerd. De naam zou duiden op een voor schepen gevaarlijke bocht (winkel) in de Hunze. In die bocht zouden veel bomen hebben gestaan rond een drietal boerderijen, wat de bocht een donker karakter gaf.
Het verhaal gaat, dat voor de kanalisatie van de Hunze (Reitdiep), hier dikwijls de trekschuiten werden beroofd. Het was een duistere hoek (vgl. Du. Winkel) in de Hunze.
De bewoners van Duisterwinkel gingen in Garnwerd naar de kerk. Sinds 1811 bestaat er één familie die zich Duisterwinkel is gaan noemen.
zie ook http://www.duisterwinkel.nl/ voor een grotere foto van deze kaart.