Van harte welkom

Van harte welkom op mijn gedichtenblog. U mag de gedichten ongewijzigd gebruiken met vermelding van mijn naam. Voor het verzorgen van een lezing met voordrachten kunt u contact opnemen via cobytjeert@live.nl Er is ook een volledig programma voor Kerst en Pasen.
Nieuwsberichten en recensies van mijn boeken: http://www.bestelmijnboek.com/auteur-coby-poelman/ Ook is er een interview te beluisteren, https://soundcloud.com/user-671424345/interview-coby-poelman-duisterwinkel-10-07-2017

donderdag 9 april 2020

2020 Pasen


Het ontluikende leven
van een zonnige natuur
laat ons beven, zo stil
is het en anders nu,
‘t voelt eng, onwezenlijk guur.

Worden we terugbetaald
zo duur, met gelijke munt?

De natuur verhaalt, zo lijkt het,
nu de mens wordt misgund
om puur van haar te genieten;
verhaal op ons neemt omdat wij
het echte Leven te veel verlieten.

Frank Buunk


Het schilderij is van Arnold Marc Gorter
Ambt Almelo 1866-1933 Amsterdam
Appel en perenbloesem
olieverf op doek, 100,5 x 135 cm
gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1915 

Herkomst: Edward Drummond Libbey (1854-1925), Toledo, Verenigde Staten, door wie in 1926 nagelaten aan The Toledo Museum of Art; coll. The Toledo Museum of Art, Toledo, Verenigde Staten, 1926-2014 (verkocht ten behoeve van het aankoopfonds van het museum).
Bijzonderheden:
afgebeeld in catalogus 2014 Kunst Koppels 

A.M. Gorter was een landschapschilder die inspiratie voor zijn werk opdeed in de Vechtstreek en in Oostelijk Nederland, zoals Twente, de Achterhoek en Drenthe. Als rasimpressionist schilderde hij het liefst verstilde natuur met de wisselingen in lichtval gedurende de dag en de verschillende kleuren van de seizoenen. In die zin is Gorters werk verwant aan dat van de Haagse School. Zijn favoriete jaargetijden waren de herfst en het vroege voorjaar. Met name na 1905 was er vanuit de Verenigde Staten veel vraag naar zijn landschappen. Bekend is dat Gorter schilderadviezen gaf aan Koningin Wilhelmina.

4 opmerkingen:

 1. Prachtig gedicht Coby.
  Mooi kunstwerk ook, de bloesems van het voorjaar.
  Het huisje, herkenbaar van boeken uit deze streek.

  Fijne Pasen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je enthousiaste reactie Hilly, ik zal het aan de gastdichter doorgeven. Fijn! Voor jou ook fijne paasdagen gewenst!

   Verwijderen
 2. De Paasdagen zijn net voorbij als ik dit schrijf, maar eigenlijk is het altijd Pasen. (het nieuwe leven)
  Heel leuk bedankt, je kunt wel uren lezen, kijken,denken en met je diepere gedachten spelen wat allemaal op deze site te vinden is Frank. Ook van Coby Poelman hoe zij haar gedichten voor leest/draagt is bijzonder. Ze legt haar gevoel geheel in het gedicht. Het ontluikende leven in het voorjaar op dat mooie schilderij is wel heel bijzonder in deze corona tijd. Misschien spreekt ons dat nog meer aan juist in deze bijzonder tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op deze zonnige paasdag (het is inderdaad eigenlijk altijd Pasen wil ik u hartelijk bedanken voor uw bemoedigende woorden. Erg fijn om te lezen. Ik heb Frank zojuist op de hoogte gebracht van uw mooie reactie op zijn gedicht. Een hartelijke groet en goede gezondheid toegewenst.

   Verwijderen