Van harte welkom

Van harte welkom op mijn gedichtenblog. U mag de gedichten ongewijzigd gebruiken met vermelding van mijn naam. Voor het verzorgen van een lezing met voordrachten kunt u contact opnemen via cobytjeert@live.nl Er is ook een volledig programma voor Kerst en Pasen.
Er is nog een interview te beluisteren van enkele jaren geleden. , https://soundcloud.com/user-671424345/interview-coby-poelman-duisterwinkel-10-07-2017

woensdag 18 mei 2016

Anco Wigboldus

Hij schilderde
parken en kastelen,
wilde schoonheid
met genieter delen,
historie voor de
eeuwigheid bewaren
door zich onder
kasteelheren te scharen.

Verfijnd beroerde
zijn penseel het doek,
uiterst precies
beschreef hij zijn bezoek.
Zijn werken geven heden
in eigentijdse lijsten
een blik in ‘t rijk
van adellijk verleden.

Coby Poelman-Duisterwinkel


Dit gedicht is met een foto van het kunstwerk gepubliceerd in het boek "Strijklicht van violen" (2013) Verkrijgbaar bij bol.com en te leen in de bibliotheek.

Anco Wigboldus (Ten Boer 1900 - 1983 Groningen) behaalde zijn mo-tekenakte aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en ging daarna naar het Hoger Instituut van Schone Kunsten in Antwerpen. Gedurende de periode 1951-1963 gaf hij les aan het Willem Lodewijk Gymnasium te Groningen. Wigboldus tekende, schilderde portretten, maakte reliëfs en keramische plastieken. Maar karakteristiek is vooral de wijze waarop hij met topografische precisie stadsgezichten, borgen, parken en kastelen vastlegde. Zijn voorkeur voor met name deze laatste bouwwerken leverde hem zelfs de naam "kastelen-schilder" op.
Hij woonde in Zuidhorn in het huis Arnichem.

2 opmerkingen:

  1. Prachtig omschreven Coby.

    Lentezonnegroet,
    Hilly

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat je weer kwam lezen Hilly, dankjewel voor je reactie en ook een zonnige lentegroet voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen